Innoveren
Terug naar overzicht
blog

Octrooibescherming ook winstgevend voor MKB

Breaking news voor het MKB. Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen en de universiteit van Leuven volgt dat het aanvragen van octrooien op innovaties ook een positief effect heeft op de winstgevendheid van MKB bedrijven. Dit komt voor de meeste ‘kleine spelers’ als een verrassing. Zo blijkt uit het onderzoek dat slechts 17 procent van de onderzochte MKB bedrijven op dit moment in het bezit is van een octrooi. Velen laten zich afschrikken door het kostenplaatje. Nu de ene na de andere MKB’er zijn deuren moet sluiten en zij nauwelijks meer kredieten kunnen lospeuteren bij de bank, betekent de uitslag van dit onderzoek een zonnig begin van de week.
 

Wie niet waagt, wie niet wint

Tot dusver nemen schrikbarend weinig MKB’ers de stap om een octrooi aan te vragen. Een octrooi maakt de rechthebbende monopolist op een bepaald stuk techniek en verbiedt elk ander om deze uitvinding bedrijfsmatig toe te passen. De uitvinder krijgt vervolgens twintig jaar het alleenrecht om zijn ingenieuze ontdekking uit te baten. Nu is dit wel erg lang wachten voordat je uiteindelijk die Ferrari voor de deur hebt staan of een plaatsje binnen de Quote 500 hebt bemachtigd, maar de uitvinder mag op deze manier niet mopperen dat hij niet genoeg tijd heeft gehad om zijn uitvinding tot een droomsucces te laten uitgroeien. Zouden deze octrooien niet bestaan, dan kunnen concurrenten de uitvindingen eenvoudig namaken zonder mee te betalen aan de onderzoekskosten. De uitvinder wordt dan gemakkelijk weggeconcurreerd en geen enkele ondernemer neemt nog de moeite om te investeren in onderzoek en ontwikkeling.
 

Microsoft afgetroefd door kleine dwerg Eolas

De grote bedrijven hebben al langer in de smiezen dat octrooibescherming leidt tot een hogere omzet bij innovaties. Zij gebruiken dikwijls octrooien om kleine bedrijven onder druk te zetten of af te bluffen. De praktijk van de laatste jaren laat een ander beeld zien en toont aan dat steeds meer kleine jongens grote bedrijven met succes aanklagen wegens octrooi-inbreuk. Het mooiste voorbeeld hiervan is de zaak van Eolas tegen Microsoft. In dit patentengeschil wist het eenkoppige technologiebedrijf Eolas computerreus Microsoft af te troeven.
 

Aantrekkelijke winstmarges voor MKB

Op dit moment beschermen de meeste MKB bedrijven hun innovaties met een geheimhouding. Deze manier staat haaks op een octrooi. In tegenstelling tot een bedrijfsgeheim is een octrooi publiekelijk te raadplegen met als doel om anderen te inspireren. Maar is het nu zo simpel dat je bij elke ontdekking ook meteen van een octrooi kunt spreken? Nee, was het maar zo’n feest. Wil een zogenaamd ingenieuze ontdekking aan de tekentafel ook daadwerkelijk als octrooi de registers ingaan, zal men uit een bijzonder vaatje moeten tappen. Deze uitvinding moet nieuw zijn, geschikt om gemaakt te worden in de industrie en niet voor de hand liggen voor deskundigen. Zoiets gaat niet over één nacht ijs. Dat het voor MKB bedrijven ook winstgevend is om octrooien aan te vragen en zij grote bedrijven in een patentengeschil over de knie kunnen leggen is al een overwinning an sich!

Gelijkaardige publicaties