Artikel
Geschreven door Graydon
Posted on 18-04-2013

Slechts handvol bedrijven heeft financiën écht op orde

71 keer gelezen

Gebrekkige uitvoering deponeringsplicht

De gebrekkige uitvoering van de deponeringsplicht van jaarcijfers kenmerkt de beperkte transparantie van financiële gegevens over het Nederlandse bedrijfsleven. Graydon berekent dat momenteel (november 2011) maar liefst 436.000 bedrijven (58% deponeringsplichtigen) nog altijd niet hun jaarcijfers over 2010 openbaar hebben gemaakt.

Belang van financiële transparantie

Gertjan Kaart, Algemeen Directeur Graydon Nederland: `De politiek en ondernemers realiseren zich nog te beperkt hoe belangrijk financiële transparantie is bij het nemen van kredietbeslissingen door leveranciers en financiële instellingen, zoals banken en kredietverzekeraars.´ Graydon ziet hier veel ruimte voor verbetering. Zeker in de MKB markt is relevante financiële informatie voor en over bedrijven nog onvoldoende toegankelijk. Daarom gaat Graydon publieke informatie over bedrijven veel transparanter en sneller beschikbaar maken.

Introductie ´Financieel gezond certificaat´

Graydon start met het inzichtelijk maken van de 60.000 bedrijven die hun financiën echt op orde hebben. Gertjan Kaart: ´Dit zouden er feitelijk veel meer kunnen zijn. Veel Nederlandse bedrijven staan er goed voor, daar zouden ze hun voordeel mee moeten doen.´ Deze bedrijven komen in aanmerking voor het ´Financieel gezond certificaat´ en zijn voor iedereen inzichtelijk op graydon.nl.

Strenge criteria

Graydon bewaakt dagelijks de criteria waardoor het certificaat altijd actueel is. Een goed betaalgedrag, een minimale kans op wanbetaling en een positief kredietadvies zijn belangrijke voorwaarden. Daarnaast moet het bedrijf op tijd zijn jaarrekening deponeren.