Pers
Geschreven door Gerd De Smyter
Posted on 20-09-2016

Leasebranche en Gezondheidszorg profiteren sterk van aangekondigde economische groei

199 keer gelezen

AMSTERDAM, 20 september 2016 – De Leasebranche profiteert net als bedrijven in de Gezondheids- en Welzijnszorg sterk van de economische groei die vandaag is voorspeld op Prinsjesdag. Dat blijkt uit een doorrekening van bedrijfsinformatiespecialist Graydon voor het MKB en de Groot Zakelijke bedrijven. Energiebedrijven, het Onderwijs en de Horeca voeren mee de lijst aan als het gaat om de sterkste groeisectoren van de Nederlandse economie. Op regionaal niveau zien we dat de provincies Friesland en Noord-Holland tot de sterkste groeiers behoren.  

“Door in te zoomen op de Macro-economische Verkenningen van het CPB en alle groei-indicatoren (koopkracht, overheidsbestedingen, arbeidsproductiviteit,…) en deze groeiverwachtingen af te zetten tegen de reële groei de afgelopen jaren, hebben we een model ontwikkeld waardoor we zien wat de economische verwachting betekent voor de belangrijkste sectoren. Door de Graydon Groeiverwachting kunnen we dit doen op bedrijfsniveau en ook de regionale groei maken we zo inzichtelijk”, aldus Barry Delhez, lead data scientist bij Graydon.

Prinsjesdag Graydon 2016 sectoren.png

Leasebranche groeit het meest, Bouw het minst

Leasebedrijven laten het komende jaar de meeste groei zien op het balanstotaal, met een gemiddelde groei van 6,4 procent. “Het gunstige economische klimaat zorgt ervoor dat bedrijven weer investeren in hun mobiliteitsuitgaven en anderzijds profiteert de sector van de verbetering van de algehele koopkracht wat zich laat zien in de private-lease”, aldus Barry Delhez. De Gezondheids- en welzijnszorg profiteert van de aangekondigde investeringen in de zorg. De sector kwam tijdens Prinsjesdag vorig jaar niet in de top 5 voor.

De Vastgoedsector (2,1%) en de Bouw (2,3%) laten de minste groei zien op het balanstotaal.  

Prinsjesdag Graydon 2016 provincies.png

Friesland koploper

Op regionaal niveau zien we de sterkste groei in de provincies Friesland, Noord-Holland en Utrecht. Voor de provincies Overijssel en Gelderland wordt minder groei verwacht het komende jaar.  

Prinsjesdag Graydon 2016 omvang.png

MKB versus Groot Zakelijk

Voor dit onderzoek heeft Graydon de groei op het balanstotaal bij het MKB en de Groot Zakelijke bedrijven in Nederland in kaart gebracht. Bij deze 144-duizend bedrijven ziet Graydon dat op basis van de verwachte gemiddelde balanswaarde per bedrijf het MKB met 3,1 procent zal groeien, terwijl de Groot Zakelijke bedrijven (met een omzetwaarde tussen de 43 miljoen tot 2 miljard) met 2,7 procent zullen groeien.

Onderzoek

Graydon heeft de Prinsjesdagstudie uitgevoerd onder het MKB en de Groot Zakelijke bedrijven. Deze selectie voldoet aan onderstaande criteria: 

Prinsjesdag Graydon 2016 criteria.png