Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Double Irish Dutch Sandwich onder vuur.

In een vorig blog schreef ik over het feit dat veel internationaal opererende bedrijven in Nederland een postbusfirma hebben opgericht om zo gebruik te maken van de Nederlandse belastingvrijstelling op royalty’s. De regering kwam tegemoet aan de kritiek hierop door te eisen dat bedrijven die deze weg willen bewandelen, meer ondernemingsrisico moeten lopen in Nederland. Anderzijds worden ontwikkelingslanden tegemoet gekomen door de onderlinge belastingverdragen aan te passen op het voorkomen van misbruik.

Deze halfslachtige maatregelen vonden hun oorsprong in het feit dat Nederland goed geld verdient aan deze belastingroute en dus niet de kip met de gouden eieren wil slachten. Het lijkt er nu echter op dat de internationale politiek werk gaat maken van deze belastingontduiking. Nederland kan hierdoor in een lastig parket komen.

Double irish dutch sandwich knuppel in het hoenderhok

Het is Europees commissaris Algirdas Semeta van Belastingen die de knuppel in het hoenderhok gooit. Volgens de voormalige minister van Financiën van Litouwen moeten Europese bedrijven ook hun ‘eerlijke deel’ aan belastingen betalen. Brussel wil de mazen in de bestaande Europese wetgeving dichten.

Consequenties voor Nederland

De consequenties voor Nederland zijn nog niet direct nadelig. Voorlopig is het een maatregel die alleen voor Europese lidstaten onderling geldt. Het is onduidelijk welk percentage van de bedrijven dat bij ons een brievenbusfirma aanhoudt, uit Europa komt.

Drie miljard inkomsten dutch irish

Momenteel wordt er door Nederland een slordige drie miljard euro verdiend aan het belastingmodel zoals we dat nu kennen. Dit is gebleken uit onderzoek van SEO, de Stichting Economisch Onderzoek. Als dit wegvalt, is dit een gevoelige aderlating voor de schatkist, maar ook voor de trustkantoren waar dan honderden banen op de tocht komen te staan.

Het bekende vingertje

Wel heeft Nederland tijdens de financiële crisis regelmatig met het bekende vingertje naar andere lidstaten gewezen. Het zal dus moeilijk worden voor Rutte en de zijnen om hun veto uit te spreken over deze maatregelen.

Hoe werkt de dutch sandwich?

De belastingtruc die het meest wordt toegepast wordt in het belastingwereldje wordt de ‘Double Irish Dutch Sandwich’ genoemd.

double irish with a dutch sandwich.

Hier kunt u zien hoe dit in zijn werk gaat. Bijna alle grote Amerikaanse multinationals werken via deze methode. Apple betaalde bijvoorbeeld in 2012 slechts 1.9% belasting over 37 miljard dollar winst die het buiten de VS maakte. Google, Facebook, Pfizer en Apple ‘verkopen’ allen hun IP, Intellectual Property, aan een Ierse dochteronderneming. Die verleent licenties aan een Nederlandse vestiging, die op zijn beurt weer een licentie verleent aan een tweede Ierse onderneming. Vandaar de term sandwich. De beide Ierse bedrijven zijn het brood, en Nederland, hoe kan het ook anders, is de kaas. De royalty-inkomsten komen binnen bij de tweede Ierse onderneming en worden keurig afgerekend in Nederland. Uiteindelijk kan de Amerikaanse schatkist zo fluiten naar haar belastingcentjes.

 double irish with a dutch sandwich.

Gebruikt Nederland zijn veto?

De voorstellen van Brussel zijn zeer serieus te nemen en zullen dan ook vrijwel zeker worden aangenomen. Nederland kan echter haar veto uitspreken waardoor de plannen nog gedwarsboomd kunnen worden. De vraag is of onze regering dit aandurft. De plannen gelden vooralsnog alleen voor de lidstaten onderling maar het valt aan te nemen dat de Amerikanen op de achtergrond de geesten ook alvast rijp maken voor het verbieden van deze belastingtruc. Het is immers de Amerikaanse schatkist die miljarden aan belasting misloopt en als iemand wat geld kan gebruiken, is het Obama wel.

Het wordt interessant om te zien hoe het kabinet zich hieruit redt. Gaat het voor de korte termijn en probeert het met een veto de listige belastingroute nog wat verder uit te melken, of legt het zich neer bij de meerderheid in het Europese Parlement en steunt het, met frisse tegenzin, de plannen van EU-commissaris Sameta?

Wederom een prachtige uitdaging voor minister-president Rutte. De aanpassingen zijn met goed fatsoen niet tegen te houden maar we kunnen wel onze huid zo duur mogelijk verkopen. We blijven ten slotte Nederlanders…

Gelijkaardige publicaties