Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Hoe pakt u een internationale wanbetaler aan?

Internationale incasso’s kunnen veel gecompliceerder zijn dan het nationale incassoproces. Taalproblemen, gebrekkige kennis over de wet- en regelgeving, cultuurverschillen en zelfs het tijdsverschil maken het innen van rekeningen er niet gemakkelijker op.

Internationaal zakendoen

Andere wet- en regelgeving

Internationale wet- en regelgeving kunnen het innen van een internationale factuur een nachtmerrie maken. Ter illustratie: in China zijn incasso bureaus illegaal (hoewel er wel gewerkt mag worden met advocaten die achter incasso’s aangaan) en in Mexico duurt een juridisch proces vaak tot 3 jaar. In veel gevallen heeft u bepaalde rechten op het moment dat een rekening niet op tijd wordt betaald. Zo is er in de EU vanaf maart 2013 de wet dat er binnen 30 dagen betaald moet worden. Wanneer deze wordt overschreden, mag er een toeslag van 40 euro worden berekend.

Naast verschillen in wet- en regelgeving is er een taalbarrière waarmee u te maken krijgt. Het kan erg moeilijk zijn om een debiteur te contacten die in een ander land woont en een andere taal spreekt.

Inschakelen incassobureau

De beste oplossing is dan ook om een incassobureau in te schakelen dat ervaring heeft in de moeilijkheden die horen bij een internationaal incassoproces.

Veel incassobureaus bieden internationale incasso aan, maar check vooraf of het bureau ook daadwerkelijk ervaring heeft in het betreffende land. Het incassobureau zal in dat geval óf zelf fysiek aanwezig zijn in het betreffende land óf met lokale partners werken.

Let er altijd op dat u één aanspreekpunt heeft in Nederland, zodat u uw wensen in uw eigen taal kenbaar kunt maken. De specialist communiceert vervolgens deze wensen op de juiste manier aan de lokale partners in het betreffende land.

Wacht niet te lang

Vorderingen die langer openstaan dan 90 dagen hebben een grotere kans nooit geïnd te worden. Wacht dan ook niet te lang met het inschakelen van een incassobureau. Hoe sneller u een bureau inschakelt, des te groter de kans dat de factuur alsnog geïnd wordt.

Als u in een situatie zit waar u nog geld krijgt van een internationale klant, is het altijd de moeite waard om het advies in te winnen van een incassobureau dat internationaal werkt, voordat u het geld afschrijft. Met de expertise van een professional en de kennis over de wet, is het alsnog betaald krijgen van de rekening makkelijker dan u vooraf misschien had gedacht.

Gelijkaardige publicaties