Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Het effect op uw werkkapitaal door (te) laat te betalen

Hoewel het laat betalen van uw crediteuren een positief effect heeft op uw werkkapitaal, kleeft er een belangrijk nadeel aan. Een nadeel dat van grote invloed is op uw werkkapitaal. Ik doel hierbij op uw credit score. Hoe zit dit precies?

U weet ongetwijfeld hoe het werkkapitaal berekend wordt. Het laat betalen van uw schuldeisers betekent dat het geld langer op uw rekening staat. Dit heeft een positieve uitwerking op uw werkkapitaal, tenminste, op korte termijn.

Uw betaalgedrag wordt  in de gaten gehouden

Wat vergeten wordt is dat kredietinformatie bureaus en kredietverzekeraars het betaalgedrag van ondernemingen als belangrijke input gebruiken om te bepalen of er een positief of negatief kredietadvies wordt verstrekt. Het (te) laat betalen van uw crediteuren kan betekenen dat u een lager of zelfs een negatief kredietadvies krijgt.

De impact van een negatief kredietadvies

Veel leveranciers gebruiken kredietinformatierapporten om te bepalen of ze wel of niet op krediet willen leveren. Een negatief advies betekent in de praktijk dat uw leveranciers wellicht aan u willen leveren, maar alleen onder aangepaste voorwaarden. 
Hierbij kunt u denken aan deels of zelfs volledige voorruitbetaling. Dit betekent dat u de inkoop direct moet financieren. Wat zorgt dat uw werkkapitaal onder druk komt te staan. Geld stroomt direct uit uw onderneming.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkom een negatief kredietadvies door goede afspraken met uw crediteuren te maken over de betaaltermijn. Houd u ook aan deze termijn want de impact is, zoals ik heb beschreven, groot. Mocht u zich niet aan de termijn kunnen houden, neem dan direct contact op met uw crediteur om samen tot een oplossing te komen.  

Hoe gaat u om met uw crediteuren of hebt u een mening over dit onderwerp? Laat het mij weten.

Gelijkaardige publicaties
Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...